123456789

De Stentor – 5 februari 2015

AMSTERDAM – De ING Bank krijgt een claim van 2,5 miljard euro aan de broek in de zogeheten woekerpolisaffaire. ING heeft als adviseur en tussenpersoon opgetreden bij de verkoop van 250.000 woekerpolissen van Nationale Nederlanden. Om die reden is ING aansprakelijk voor de schade die polishouders hebben opgelopen.

Dat zegt advocaat Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Woekerpolisproces. De woekerpolis van Nationale Nederlanden werd volgens Lijesen standaard verkocht bij een hypotheek die bij de Postbank (tot begin 2009 een aparte dochter van ING Bank) werd afgesloten. Volgens de advocaat leidt ‘het aanbieden en adviseren van dergelijke financiële producten tot een bijzondere zorgplicht’. Lijesen berekent de claim op ten minste 10.000 euro per polis, waardoor de schade voor ING kan oplopen tot 2,5 miljard euro. Hij rekent het ING ook zwaar aan dat de bank tekortschiet bij het gratis hersteladvies waar klanten met een dergelijke beleggingspolis recht op hebben. ING reageerde gisteren niet op vragen.

Of de claim van Woekerpolisproces slaagt, is afhankelijk van de uitspraak die het Europese Hof van Justitie doet in de procedure tegen Nationale Nederlanden. De verwachting van advocaat Dries Beljon van de Stichting Woekerpolisproces is dat het Europese Hof binnenkort zal uitspreken dat Nationale Nederlanden niet voldaan heeft aan de informatieplicht bij de verkoop van woekerpolissen.

De zaak is aanhangig gemaakt door de Nederlander Huub van Leeuwen die in 2008 ontdekte dat zijn in 2000 afgesloten woekerpolis veel minder op zou brengen dan Nationale Nederlanden hem had voorgespiegeld. Pas achteraf was het Van Leeuwen duidelijk geworden dat 60 procent van zijn maandelijkse premie-inleg niet voor belegging werd gebruikt, waardoor het eindkapitaal aanzienlijk lager uit zou vallen. Nationale Nederlanden gebruikte de premie grotendeels voor de dekking van andere kosten. In het vorig jaar juni uitgebrachte advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, Eleanor Sharpston, heeft ING ten onrechte verzuimd Van Leeuwen vóór sluiting van de polis in te lichten over het feit dat een groot deel van de premie niet werd belegd. Had Van Leeuwen dat geweten, aldus Sharpston, dan was hij mogelijk tot de conclusie gekomen dat deze polis voor hem ongeschikt was, of had hij de polis met soortgelijke producten kunnen vergelijken.

In het vorig jaar juni uitgebrachte advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, Eleanor Sharpston, heeft ING ten onrechte verzuimd Van Leeuwen vóór sluiting van de polis in te lichten over het feit dat een groot deel van de premie niet werd belegd. Had Van Leeuwen dat geweten, aldus Sharpston, dan was hij mogelijk tot de conclusie gekomen dat deze polis voor hem ongeschikt was, of had hij de polis met soortgelijke producten kunnen vergelijken.

Volgens Beljon wordt het advies van de advocaat-generaal doorgaans overgenomen door het Europese Hof. Beljon kijkt reikhalzend uit naar het vonnis. Dat geldt ook voor alle verkopers en eigenaren van soortgelijke woekerpolissen waarin in veel gevallen vooraf geen inzicht werd verschaft over kosten die werden ingehouden voordat een deel van de premie werd belegd. Honderdduizenden huishoudens in Nederland hebben een of meerdere woekerpolissen waarvan de uitkering ver bij de prognose achterblijft. Claimadvocaten staan klaar voor massaclaims. Ook Beljon stelt Nationale Nederlanden een groepsclaim in het vooruitzicht als de verzekeraar verliest bij het Europese Hof van Justitie.

 

CHRIS VAN ALEM – Bron: De Stentor

Related Posts

Leave Your Comment