123456789

De Telegraaf – 29 april 2015

AMSTERDAM – Verzekeraars kunnen opgelucht ademhalen, maar woekerpolishouders niet. Het Europees Hof van Justitie (EHJ) heeft het woekerpolisdossier met een genuanceerde uitspraak weer teruggelegd bij de Nederlandse rechter

Het EHJ deed woensdagochtend uitspraak in een woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden (de volledige uitspraak is hier te lezen).

Vooraf was reikhalzend uitgekeken naar de uitspraak. Die zou naar verwachting duidelijk maken dat verzekeraars, die woekerpolissen hadden verkocht, vooraf duidelijkheid hadden moeten geven over de kosten die zij daarin berekenden en die uit de betaalde premie gehaald worden.

Zes miljoen woekerpolissen

De uitspraak zou grote impact kunnen hebben, niet alleen voor de ruim half miljoen polissen van NN, maar mogelijk voor alle bijna 6 miljoen woekerpolissen die in de loop der jaren zijn verkocht in Nederland.

Vooraf had de belangrijkste adviseur van het EHJ een zeer scherp advies geschreven. Daarin concludeerde zij dat die informatie inderdaad vooraf gegeven had moeten worden, terwijl dat niet was gebeurd.

Het Hof volgt die conclusie maar gedeeltelijk en legt de bal terug bij de nationale rechters. Die moeten volgens het Europese Hof beslissen welke informatie de verzekeraars vooraf aan hun klanten hadden moeten geven.

Advocaat Dries Beljon van de bij de zaak betrokken NN-klant is positief over de uitspraak. ,,Onze zaak in Rotterdam wordt hiermee een hamerstuk. De rechter heeft al gesteld dat open normen zijn geschonden. NN probeerde dat oordeel nog te blokkeren met deze Europese procedure. Maar de rechter zegt nu dat het Europese recht niet in de weg staat van deze uitspraak in Rotterdam. En deze zaak zal ook gevolgen hebben voor alle soortgelijke NN-polissen.”

Consumentenbond

De Consumentenbond reageert positief op de uitspraak. ,,Het Europese Hof heeft met zijn uitspraak een belangrijke juridische verdedigingslinie van verzekeraars geslecht”, aldus directeur Bart Combée. ,,Het Hof oordeelt  dat NN zich bij de verkoop van beleggingsverzekeringen ook aan algemene ongeschreven fatsoens- en rechtsbeginselen had behoren te houden en dat de Nederlandse rechters en het Kifid met de toepassing daarvan in de procedures mogen doorgaan. NN wilde juist dat het Europese Hof zou oordelen dat verzekeraars zich alleen aan minder strenge Europese minimumnormen hadden hoeven te houden.”

‘Nog jaren voortslepen’

In een eerste reactie noemt advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis de uitspraak ‘gematigd positief’. “Positief omdat het Europese recht verzekeraars inderdaad kan verplichten om meer informatie vooraf te geven. Maar gematigd omdat het oordeel veel minder scherp is dan het advies van de advocaat-generaal.”

De woekerpoliszaak zal volgens De Gier door de uitspraak nog jaren voortslepen. “Verzekeraars zullen zeker alle onderdelen uit deze uitspraak aangrijpen om dit nog jaren uit te procederen. Het is winst voor de gedupeerden, maar maakt geen einde aan de procedures.”

Nationale Nederlanden

De uitspraak van het Europees Hof van Justitie verandert niets aan de standpunten van Nationale-Nederlanden (NN) ten aanzien van de woekerpolisaffaire. Dat liet de verzekeraar in een reactie weten.

Volgens NN bevestigt het vonnis dat bovenop Europese regels voor de informatievoorziening aan klanten met een levensverzekering, alleen aanvullende normen mogen gelden die duidelijk omschreven staan in nationale wetgeving. Bij de ongeschreven fatsoensregels waar de klager zich op beriep, is dat volgens het bedrijf niet het geval.

Verzekeraar Nationale Nederlanden heeft altijd aangegeven dat de beleggingsverzekeringen altijd voldeden aan de geldende wet- en regelgeving van de tijd waarin de polissen werden verkocht.

Kifid kan weer verder

Door de uitspraak uit Luxemburg kan ook de woekerpolistrein bij het Kifid weer gaan rijden. Bij het Klachteninstituut voor de financiële diensteverlening zijn nu ruim 400 woekerpoliszaken in behandeling. De behandeling daarvan was echter opgeschort in afwachting van de uitspraak van het Europese Hof. Het Kifid gaat de betrokken klagers informeren over de uitspraak.

Schade

De Consumentenbond en Wakkerpolis hebben NN vorig jaar gevraagd om de waarde van alle woekerpolissen opnieuw berekenen, maar dan tegen redelijke voorwaarden, die de Consumentenbond heeft opgenomen in een speciaal daarvoor ontwikkelde checklist. NN heeft in totaal circa 500.000 polissen verkocht die in aanmerkingen komen voor extra compensatie met een totale schade van tenminste €3 miljard, aldus de Consumentenbond.

 

Jarco de Swart – Bron: De Telegraaf

Related Posts

Leave Your Comment